Isnin, 11 Julai 2011

Pengalaman menyusukan bayi kembar oleh ibu noriz

Kali ini saya nak berkongsi pengalaman customer Kak N yang menyusukan kembarrnya.. walaupun, cerita ini kira-kira setahun lepas, tapi saya yakin ia amat-amat membantu terutamanya yang menyusukan anak kembar....
______________________________________

From:
noriz @xxxxx.com
...
Add to Contacts
To: nnorita78@yahoo.com
Salam N,

Semoga N dan keluarga berada dalam keadaan sihat.
Pertamanya Noriz ingin mohon maaf sebab baru hari ini berkesempatan nak tulis email kepada N tentang perkongsian pengalaman bagaimana menyusukan kembar.

Alhamdulillah twin Noriz (Adam Darwisy dan Adam Danish) dah pun masuk 6 bulan lebih. Berjaya juga noriz exclusively breastfeeding sehingga ke hari ini walaupun pada mulanya (semasa seminggu selepas lahir) terpaksa campur dengan susu formula. Itu pun atas 'paksaan' doktor sebab 2 kali keluar masuk hospital akibat jaundice. Perasaan Noriz masa mula2 top up twin dengan FM tu, hanya Allah saja yang tahu. Betapa saya rasa bersalah yang amat kat anak-anak sebab terpaksa bagi mereka FM. Itu pun just untuk top up saja selepas diberi BF.

Semasa dalam pantang, keadaan agak sedikit huru hara. Maklumlah, dengan sakit c-sect kali ke-2, mana nak membiasakan diri dengan si kembar lagi, nak melayan anak sulung yang berusia 2 tahun lebih membuatkan saya rasa sangat stress. BM ketika itu sangat sedikit dan memang tak cukup nak menampung keperluan si kembar berbanding semasa Aqil (anak sulung) dulu. Namun begitu, seboleh2nya saya cuba kurangkan FM pada twin cuma saya kalah apabila twin menangis serentak. Yang mana nak didulukan? Bila menyusukan si abang, adik meraung. Bila menyusukan adik, abang pula meraung. Kedua-duanya ambil masa yang lama semasa bf kerana susu sedikit dan diorang pun belum rasa kenyang. Pernah cuba menyusukan secara serentak, tetapi kurang pandai sebab perlu bantuan org lain utk ambil dan letak twin, akhirnya baby mengamuk. Oleh sebab itu, noriz gilirkan jadual bf mereka. Jika abang dapat bf, adik akan dapat fm dan begitulah sebaliknya. itu pun sebab mak dan suami dah bising sebab kesian tengok baby lapar. Kalau ikiut noriz, memang tak bagi fm.

Dalam pada itu, saya tetap tak beralah. Selepas sebulan, saya pun mencari alfalfa yang dikatakan boleh boost milk suply hingga bertemu blog anakkuwiraku. Bersyukur yang tak terhingga kepada Allah kerana beri saya rezeki bertemu dengan orang yang betul iaitu N. Alhamdulillah berkat nasihat N, saya juga dapat mengenali sorang lagi rakan yang juga bf twin iaitu Hajar.Setiap hari bersms dengan Hajar.

Nampak perubahan ketara pada warna BM. Dari putih kepada warna kekuningan dan pekat. Twin pula cepat kenyang bila bf. Alhamdulillah. Dari trial pack, noriz beralih kepada full pack, plus ESP. Walaubagaimanapun, twin masih lagi di top up dengan FM jika kedua2 menangis serentak. Tips daripada hajar, 'Ada anak kembar, kita kena kreatif", kata Hajar. Menurut Hajar, dia tidurkan twin dalam buaian dan juga dah beri puting pada twinnya, hanya utk calmkan twin in case diorang menangis serentak. pernah juga bertanya pada hajar macamana taknak bagi twin menagis serentak. kata hajar, beliau feed baby pada masa yang berlainan so bila bangun menyusu pun berbeza lah. Noriz pun cuba gunakan cara yang sama macam Hajar dan waktu tu twin berumur 2 bulan dan noriz pun nak start keja. Twin ditidurkan dalam buaian dan diberi puting jika menangis serentak. Di waktu malam, twin mmg diberi direct feeding. Bila kedua2nya menangis serentak, yang sorang lagi akan diberi puting dulu. Selalunya selepas diberi puting, baby akan tido. So noriz akan bf twin yang satu lagi sambil pump. Susu yang dipam tadi noriz tak masukkan dalam peti ais. Bila twin yang tak dapat susu tadi bangun, baru noriz berikan susu yang di pam tadi. Macam tu lah noriz buat setiap hari tak kira siang atau malam dan twin dah tak diberi FM bermula dari hari itu.

Di rumah baby sitter pun noriz bekalkan dengan 2 buaian. Alhamdulillah baby sitter noriz memang cekap handle twin termasuk anak yang sulung. Dia pun dah ada pengalaman handle EBM masa anak sulung noriz dulu so takde masalah utk kali ini. Bekalkan warmer sekali utk memudahkan dia panaskan susu. Stok EBM pada masa mula2 hantar twin hanya cukup untuk keesokan hari sahaja iaitu 5 botol 6oz setiap hari untuk dikongsi oleh kedua2 twin. Pump di ofis 3 jam sekali sambil makan semua vitamin yang dibeli dari N. Minum air pun banyak, makan pun banyak tapi badan tak gemuk. Berat dah kembali kepada asal. Apabila balik dari ofis, noriz susukan sorang twin sambil pump breast yang 1 lagi. Selepas bf setiap orang pulak, noriz akan pump lagi untuk kosongkan breast. Pada waktu tu memang breast dah mula rasa bengkak dan penuh, which is tak pernah rasa sebelum ni. Even sebelah breast pun cukup untuk kenyangkan kedua2 orang twin. Rutin yang saya noriz amalkan setiap hari. Hujung minggu pula, kekadang noriz akan buat power pumping. Pump 10 minit, relax 10 minit. Pump lagi, rehat lagi sampai sejam. Akhirnya kuantiti perahan bertambah. Sebelum ini, pump di ofis hanya dapat 6 oz sekali pump lama kelamaan dapat 9 oz ke 10 oz utk kedua2 breast. Pernah juga dapat 2 botol penuh sekali pump. Sangat bersyukur. Stok ebm beku pula, dari 0 dah jadi penuh 1 peti ais beku belah atas tu. Alhamdulillah. rezeki si kembar. Stok beku tu takk diguna sebab di rumah baby sitter noriz bekalkann dengan EBM fresh setiap hari. Berat twin memang bertambah tapi noriz tak ingat berapa.
Kedua2nya pun semangat. Doktor pun akui twin sangat semangat.

Begitulah sedit sebanyakk coretan noriz yang tak seberapa. Mudah-mudahan dapat membantu sedikitt sebanyak kepada yang memerlukan. Twin pun sekarang dah star solid foods dan masih lagi fully breastfeed. Alhamdulillah.

anak kembar puan Noriz
sumber : anakkuwira.com


_____________________________________________
 saya sebenarnya amat kagum dengan beliau... Sanggup menghadapi rintangan untuk memberi yang terbaik buat tersayang......




Shaklee Id 846147
Berminat?boleh hubungi saya di shaidahmazlan@yahoo.com

 or sms saya 0177206723

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...