Sabtu, 10 September 2011

Kurang darah ketika hamil?

Bagi wanita mengandung, kurang darah ketika hamil adalah pekara yang kerap berlaku? Apa yang dikatakan kurang darah? Kurang darah adalah jumlah sel-sel darah merah di dalam darah berkurangan dari biasa. Sebagai seorang wanita mengandung, adalah penting bagi anda untuk mendapatkan ujian darah bagi menentukan paras hemoglobinnya semasa lawatan pertama pemeriksaan kandungan (lawatan antenatal). Walaupun anda tidak mengalami masalah anemia pada lawatan pertama, anda masih berpotensi untuk mengalami keadaan ini kemudiannya dalam tempoh kehamilan tersebut. (www.infosihat.gov.my). Punca utamanya adalah disebabkan kekurangan zat besi dalam pengambilan NUTRIEN seharian. Kekurangan nutrien ini akan menyebabkan pembentukan Hb terganggu. Selain dari kekurangan nutrien, kekurangan darah ini juga berpunca dari Ibu yang kerap bersalin,jangkitan cacing, Pendarahan dari faraj atau buasir dan juga disebabkan penyakit seperti jangkitan saluran kencing, penyakit limpa, demam malaria dan penyakit barah.Bagaimana kurang darah boleh dikesan?


Keadaan ini dapat dikesan awal jika datang klinik untuk pemeriksaan sebaik sahaja mengetahui yang diri anda mengandung. Semasa pemeriksaan, jururawat akan mengambil sedikit darah untuk ujian. Jika keputusan ujian ini menunjukkan kepekatan darah merah anda kurang dari 9 gm peratus , anda dianggap mengalami kurang darah.Nak Tau kesan dia kepada baby anda?


1. Kandungan kurang dari 5 bln (<20 minggu)
Pada masa ini bayi sedang melalui proses organogenesis i.e pembentukan organ2 seperti kepala, tangan, kaki, jantung, otak, dan anggota2 lain. Jika darah kurang pekat (<11g/dl), jika jantung tidak terbentuk dgn sempurna, bayi akan gugur. Jika jantung dpt dibentuk tetapi darah terlampau cair bayi mungkin hidup tetapi cacat(eg. tiada kak
i & tangan dgn sempurna). Jika bayi sempurna sifat tetapi darah cair akan melambatkan pembentukan otak bayi, mungkin bayi akan selamat di lahirkan tetapi kurang pandai.


2. Kandungan 5 bulan ke 7 bulan (20-28minggu)
Ketika ini bayi kita telah sempurna pembentukan sifat dan anggota badan tet
api jika Hb terlalu kurang bayi tidak dapat berdenyut dengan baik dan akhirnya bayi boleh mati dalam kandungan.
3. Kandungan 7 bulan ke atas(28-40 minggu)
Sifat bayi telah sempurna dlm usia begini tetapi jantung bayi masih bergantung pada kepekatan darah (Hb). Jika Hb terlalu cair/rendah (<9g/dl), jantung tidak kuat dan ada risiko untuk bayi mati dalam kandungan. jika jantung mampu bertahan tetapi anggota badan lain dapat sedikit, bayi akan lebih kecil saiznya tetapi mungkin selamat dilahirkan.

Itu semua masalah untuk bayi...bagaimana pula kesannya pada i
bu??


Jika Hb kurang, ibu akan cepat berasa letih, kadang2 akan mengalami sesak nafas, pening2 dan rasa nak pitam, jantung bergerak laju/rs berdebar2(palpitation)
Jika semasa mengandung atau semasa bersalin ada kehilangan darah, darah akan bertambah cair dan ini boleh membawa kepada kerosakan jantung, paru2, buah pinggang dan boleh membawa maut.Sumber asal :http://drhaslinda301.blogspot.comBagaimana mengetahui anda menghidap kurang darah?
Tanda-tanda yang biasa dirasa/dialami ialah:

•Kelihatan pucat
 •Sentiasa rasa letih lesu dan tidak boleh menjalankan kerja-kerja biasa di rumah
 •Rasa mahu pitam bila bangun
 •Sentiasa rasa pening  •Bengkak kaki dan muka
 •Kebas kaki dan tangan
 •Rasa mengah dan hati berdebar-debar


Cara meningkatkan pengambilan zat besi melalui makanan.  • Ambillah makanan yang seimbang
  • Ambillah makanan yang kaya dengan zat besi seperti kerang, lala, tiram, ikan bilis, sardine, ikan cencaru, hati ayam, hati lembu dan daging sekurang-kurangnya 4 kali seminggu.
  • Ambil bersama buah-buahan yang mengandungi vitamin c untuk menggalakkan penyerapan zat besi seperti jambu batu,mata kucing,betik,limau,rambutan,durian belanda,belimbing besi,kwini,kedondong,mangga dan nenas.
  • Pilih sayur yang tinggi zat besi dan folat seperti pegaga, peria, kangkung, pucuk keledek, pucuk paku, ulam raja, bayam,pucuk gajus,daun pudina,cekur manis, dan daun remunggai.
  • Masak sayur-sayuran bersama perencah seperti kerang, ikan bilis, bebola ikan, kek ikan,hati,daging atau telur untuk menambah kandungan zat besi.
  • Perah air limau keatas makanan seperti sambal belacan.
  • Elak meminum teh,kopi atau ssusu bersama hidangan makanan utama atau ketika mengambil pil zat besi. Teh , kopi atau susu boleh menghalang penyerapan zat besi. Sebaliknya ambillah air limau atau jus buah-buahan lain.
Selain itu anda juga haruslah

• Menjaga kebersihan diri untuk mengelakkan daripada jangkitan penyakit 
  •Rehat dengan cukup
 •Dapatkan rawatan awal dari klinik yang terdekat apabila mengalami tanda-tanda kurang darah.
 •Makan ubat yang diberi sebagaimana yang dinasihatkan
Diharap info ini dapat memberi gambaran kepada anda keadaan kurang darah ini. Bagi ibu mengandung, pengambilan iron yang cukup haruslah dipastikan dalam diet anda. Jika anda sukar mendapatkan sumber iron ini daripada sumber semulajadi (sebanyak 18mg sehari), anda boleh mengambil suplemen.

Dalam Shaklee, suplemen yang disyorkan ialah Vitalea, yakni multivitamin lengkap iron, dan ambillah bersama Vitamin C bagi meningkatkan kadar penyerapan iron dalam tubuh.


Sayangi diri. Kasihi bayi anda.
_______________________________________

Shaklee Id 846147
Berminat?boleh hubungi saya di shaidahmazlan@yahoo.com 

or sms saya 0177206723

1 ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...